ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
TANIM
Kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin imali konularında çalışan kişidir.
A- GÖREVLER
- Şarap üretiminde çalışır,
- Bağ bakımı ve kontrolünü yapar,
- Şarap kalite kontrolü için gerekli laboratuvar analizlerini yapar, sonuçlarını değerlendirir,
- Şaraplık üzümlerde kalite kriterleri ve üzüm hasadında yapılması gereken kimyasal ve duyusal analizler hakkında karar verir,
- Kaliteli yerli ve yabancı şaraplık üzüm çeşitlerinin genel özellikleri ve klonları ile bağcılıkta kullanılan araçlar hakkında bilgi sahibi olur,
- Bağcılık ve asma üretimi, şarap tesisi planlama, işletme ve ürünü pazarlama aşamalarının tamamında gerekli planlamayı yapar.
KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
- Bağ makası,
- Aşı bıçağı,
- Kadeh,
- Refraktometre,
- Ortama uygun üniforma. (Çalışılan ortamın gerektirmesi durumunda)
TEKİRDAĞ A 1.1 2015/I
ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Şarap üretim teknikeri olmak isteyenlerin;
- Doğayı seven, arazi çalışmalarına ilgi duyan ,
- Araştırma kabiliyeti yüksek,
- Dikkatli, temiz ve düzenli,
- Sorumluluk duygusu yüksek,
- Çevre ve insan ilişkileri iyi,
- Alet ve ekipman kullanmaya yatkın,
- Bilgi ve tecrübesini pratikte uygulama becerisi yüksek,
- Pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilen
kimseler olmaları gerekmektedir.
C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Şarap üretim teknikerleri, çalışmalarını genellikle açık alan ya da laboratuvar ortamında gerçekleştirirler. Çalıştıkları kurumun özelliğine göre değişmekle birlikte genel anlamada tam gün çalışırlar.
TEKİRDAĞ B-C 1.1 2015/I
ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Meslek Yüksek Okullarının’ Şarap Üretim Teknolojisi’ bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Lise ve dengi okul mezunu olmak,
- ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) kılavuzunda yer alan şartları taşımak.
- Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümden mezun olan adaylar ;ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ‘Gıda Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği’ programına geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
- Ancak bazı okullarda 1 yıl ‘yabancı dil hazırlık programı’ uygulanır.
- Şarap Üretim Teknolojisi programında zirai botanik, zirai meteoroloji, bağ hastalıkları, asmanın tanımı, toprak bilgisi, bağlarda yabani otlar, şarap ve şıra teknolojisi ve bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.
Mesleki eğitim, okulda teorik/uygulamalı, işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak verilmektedir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA
- Şarap Üretim Teknolojisi programını bitirenlere “Şarap Üretim Teknolojisi” ön lisans diploması verilir.
TEKİRDAĞ D 1.1 2015/I
ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Şarap Üretim Teknolojisi Teknikeri;
-Bağ tesislerinde, küçük şarap işletmelerinde üst kademede teknik eleman olarak çalışabilirler,
- Gıda sektörü ile ilgili fabrikalarda iş imkânlarına sahip olabilirler,
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kurumlarında görev alabilirler,
- Kendi alanlarında özel işletmeler kurabilirler.
F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.
Özel işletmelerde yarı zamanlı çalışarak kazanç elde etmeleri mümkündür.
EĞİTİM SONRASI
İlk işe girişte alınan ücret genellikle asgari ücret ve üzerinde olur, ancak işyerinin büyüklüğüne ve çalışanın bilgi ve becerisine bağlı olarak bu ücret artmakta, asgari ücretin 2 ve ya 3 katı fazlası olabilmektedir.
TEKİRDAĞ E-F 1.1 2015/I
ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
_______________________________________________________
G- MESLEKTE İLERLEME
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümden mezun olan adaylar; ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ‘Gıda Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği’ programına geçiş yapabilirler.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
Şarap üretim teknolojisi teknikeri olarak işe başlayanlar, başarı durumlarına göre çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda bir üst kademelerde yer alabilir veya kendi iş yerlerini açabilirler.
BENZER MESLEKLER
- Gıda Teknikeri
- Laboratuvar teknikeri
- Gıda Mühendisi
- Ziraat Mühendisi
TEKİRDAĞ G 1.1 2015/I
ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ
_______________________________________________________
H. EK BİLGİLER
GÖREV
- İş organizasyonu yapar.
- Çevre koruma önlemleri alır.
- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.
- Kalite yönetim sistemi kurallarına uygun çalışır.
- Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
I- KAYNAKÇA
- Meslek Elemanları,
- İlgili eğitim kurumları,
- Çeşitli üniversitelerin katalogları ve web sayfaları
İ- AYRINTILI BİLGİ İÇİN
- İlgili eğitim kurumları,
- Meslek elemanları ve bu alanda çalışan akademisyenler,
- T.C. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi http://osym.gov.tr/
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri
Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur.
TEKİRDAĞ H-I-İ 1.1 2015/1
Yorum Gönder
Yorum Yapmayı Unutmayınız.